Waternet

Roelof Kruize

Waterman

Roelof Kruize

Algemeen Directeur Waternet

Als Roelof Kruize nadenkt over de vele ontwikkelingen waar Waternet mee bezig is, kijkt hij vanuit zijn kantoor graag uit over de Amstel. “Water is de basis van al het leven,” vertelt hij, “en er is nog zo veel uit te halen.” Toen hij in de jaren 80 bij de gemeente ging werken, was de grachtengordel pas net aan­gesloten op de riolering. “Drie jaar geleden zwom ik zelf door de grachten tijdens de City Swim,” vertelt hij lachend. “Zo snel kan het dus gaan.”

 

Van bootjes tot brugwachters en van drink­water tot dijken: Waternet houdt zich met alle aspecten van het water bezig. Vandaag de dag zijn de klimaatdoelen een belangrijke drijfveer voor innovatie. “Er zit enorm veel energie in water. Je kunt bijvoorbeeld koelen en verwarmen met oppervlaktewater en grond­water. Een warmtewisselaar in je doucheputje scheelt zo 50% in je gasverbruik. De oplos­singen liggen voor het oprapen.” Afvalwater is een favoriet van de gedreven directeur. “Dat is helemaal geen afval, het is een bron van grondstoffen. Neem nou fosfaat. De helft van de Nederlandse kunstmestbehoefte kunnen we opvangen door fosfaat terug te winnen uit water – belangrijk, want de fosfaat­mijnen raken leeg. We maken papier uit afvalwater. En het bezinksel uit ons Amsterdamse rioolwater is goed voor twaalf miljoen kuub biogas per jaar.” Dat kan overigens veel meer worden. “We gaan in de Bijlmer een proef doen waarbij mensen hun keukenafval verma­len en door de gootsteen spoelen. Meer be­zinksel betekent meer biogas.”

 

Hij wil maar zeggen: water staat nooit stil. Al is het maar de constante wedloop om het drinkwater veilig te houden; altijd duikt er wel weer een nieuwe bacterie of verontreiniging op die bestreden moet worden. En toch is één ding in al die jaren niet veranderd. “In 1853 rekende Jacob van Lennep aan de stadspoort 1 cent voor een emmer schoon water. Vandaag de dag kost drinkwater nog precies hetzelfde. Eigenlijk is dat best wel een wonder.”

 

Waternet werkt namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Het is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop.

Stichting Waternet

BEDRIJFSNAAM

ADRES

Korte Ouderkerkerdijk 7
1096 AC Amsterdam

TELEFOON

0900 93 94

EMAIL

info@bedrijf.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT