ROC Amsterdam/MBO Amsterdam Zuidoost

Charita Zandgrond

Investeren

Charita Zandgrond

Projectleider netwerkorganisatie LINK, MBO College Zuidoost

“Als je investeert in jezelf ontdek je dat je veel meer aankunt dan je misschien soms denkt.” Charita Zandgrond weet waarover ze praat. Eerst als docent en later als stagecoördinator en projectleider op het ROC in Zuidoost, werkt ze dagelijks met jongeren die het in hun leven niet altijd makkelijk hebben gehad.

 

Toen ze afstudeerde aan het HBO stond als een paal boven water dat haar carrière in het teken moest staan van jongeren helpen. Ze had tijdens haar stage kennisgemaakt met de Entree-opleiding van het ROC, een initiatief dat jongeren zonder middelbaar diploma (bijvoorbeeld vanwege zwangerschap of detentie) toch de kans geeft om te stude­ren. Dat raakte een snaar; daar wilde ze zich voor inzetten. Inmiddels werkt ze al ruim tien jaar op het ROC van Amsterdam, waar ze met heel haar grote hart jongeren helpt om het maximale uit hun talenten te halen. Soms op onorthodoxe wijze (“ik kijk liever naar de student dan naar protocollen en regels”), meestal met succes. Nog geregeld loopt ze door Zuidoost en wordt ze aangesproken door oud-studenten die haar bedanken voor de rol die zij in hun leven gespeeld heeft. Haar geheim is dat ze zich vaak goed kan inleven in de situatie van die jongeren. Juist omdat ze zelf als geen ander weet hoe het is om door de realiteit getrickt te worden... ze raakte zwanger en werd moeder toen ze zelf nog een kind was.

 

Een zware periode, die haar nog altijd emotioneel stemt als ze erover vertelt. Maar die haar ook strijdbaar maakte. En een doel gaf: “Ik was dan wel nog een kind, maar ik besloot een moeder te worden waar mijn eigen kind trots op kon zijn.”

 

Nu, op haar 35ste, heeft ze een volwassen zoon, een betekenisvolle carrière en al een heel dienstbaar leven achter zich. Die doelstelling is dus nu al ruimschoots gehaald.

 

Het MBO College Zuidoost biedt mbo-opleidingen gericht op het ontwikkelen van de individuele talenten van jongeren.

ROC van Amsterdam MBO Amsterdam Zuidoost

ADRES

Fraijlemaborg 135
1102 CV Amsterdam

TELEFOON

020 579 11 11

EMAIL

mbocollegezuidoost@rocva.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT