Rijkswaterstaat Dienst West-Nederland Noord

Frans de Kock en Lammert Postma

Goede buur

Frans de Kock en Lammert Postma

Rijkswaterstaat

Al werken ze beiden al zo’n twintig jaar voor Rijkswaterstaat, toch vertellen Lammert Postma en Frans de Kock met glinsterende ogen over hun huidige project, de verbreding van de A9 tussen Holendrecht en Diemen en de bouw van de Gaasperdammertunnel. En wat daarbij opvalt is dat het niet zozeer de technische aspecten zijn die ze mooi vinden (“al wordt dit met drie kilometer de langste landtunnel van Nederland, feitelijk is het gewoon een betonnen bak met een strook asfalt erin”), maar de menselijke. De A9 doorklieft op dit moment Zuidoost en snijdt zodoende de Bijlmer af van Gaasperdam. “Met deze tunnel verdwijnt de A9 daar onder de grond en vervolgens leggen we een park op het tunneldak. Daarmee creëren we een strook van drie kilometer lang en 150 meter breed die Zuidoost weer heel maakt.”

 

Los van de technische en planmatige uitda­gingen hebben Postma en De Kock veel tijd en aandacht besteed aan de omgeving. “Dit project is niet van ons, het is van de buurt. Wij wilden tijdens de bouw een goede buurman zijn.” Dat was ook wel nodig: er moesten maar liefst 10.000 heipalen de grond in en daar wordt natuurlijk niet iedere omwonende blij van.

 

Om de bewoners te betrekken bedachten ze bij Rijkswaterstaat allerlei activiteiten en bijeenkomsten. Zo is de bouwplaats open­gesteld voor filmfestival Metro Movies, waarbij er in de tunnelbuis film gekeken kon worden. Ook de Gaasperplasrun ging door de tunnel. Tijdens de zware hinderperiode hielpen ze sommige bewoners aan tijdelijke woonruimte of een rustige werkplek en konden leerlingen huiswerkbegeleiding of examentraining krijgen op een rustige locatie.

 

“We hebben dus niet zomaar gezegd: wij zijn aan het werk, je ziet het wel als het af is. We hebben vanaf het begin de bewoners onderdeel gemaakt van het project en ze geholpen door de moei­lijke momenten heen te komen.”

 

Inmiddels is het werk een aantal jaar onderweg. De bewoners zijn betrokken, de omge­ving is aan het upgraden en het werk loopt volgens plan, budget en timing. Postma en De Kock, trots: “Met de hele ploeg zijn we bezig hier iets heel moois neer te zetten!”

 

Frans de Kock (projectmanager) en Lammert Postma (omgevingsmanager) werken bij Rijkswaterstaat aan de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg tussen Holendrecht en Diemen en de bouw van de Gaasperdammertunnel. Dit project is onderdeel van het programma Weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere.

Rijkswaterstaat Dienst West-Nederland Noord

ADRES

Burgemeester Stramanweg 100B
1101 EM Amsterdam

TELEFOON

088-7973575

EMAIL

imce@hofman@rws.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT