Emerald Social Return Fund

Johannes Roos, Patrick en Maurice Appelman

Teruggeven

Johannes Roos, Patrick en Maurice Appelman

Partners Emerald Social Return Fund

“Dat we nu echt iets teruggeven geeft zoveel meer glans aan ons werk.” Zijn het de jaren die gaan tellen? Het besef dat het je zakelijke erfenis is waarop je afgerekend wordt? Eigenlijk doet het er niet eens toe; het is het resultaat waar het om draait.

 

Hoewel ze als vastgoedondernemers een achtergrond hadden in grachtenpanden en woningen, besloten Johannes Roos en de broers Maurice en Patrick Appelman in 2015 het roer om te gooien. Tegenover metrostation Ganzenhoef stond het 16.000 m2 grote Cultureel Educatief Centrum, te verpieteren. Dit multifunctionele centrum, ooit een glan­zende parel van gemeentelijke revitalisatiedrift, was flink in verval geraakt. De drie be­slo­ten het CEC gebouw te kopen en er hun schouders onder te zetten. “Onze ambitie was simpel: we wilden er het beste gebouw in zijn soort van maken.”

 

Ze besloten de oorspronkelijke functies van het gebouw – integratie, inburgering, werk, cultuur en educatie – een upgrade te geven. “Dat betekende dat we niet alleen het vastgoed moesten aanpakken, maar ook de programmering.” Een gewaagde zet waarvoor de drie ondernemers ver buiten hun comfort zone moesten stappen. Maar die uiteindelijk fantastisch uitpakte. “Samen met de huurders en het Stadsdeel hebben we de sfeer in het gebouw volledig om weten te gooien en een prachtige en inspirerende omgeving gecreëerd waar talent kan bloeien.”

 

Drie jaar na de aankoop is het CEC een hoogwaardige plek waar talenten op het gebied van educatie, kunst, muziek, fashion en design een podium krijgen. En het bijzondere is dat het resultaat niet alleen goed is voor de maat­schappelijke omgeving, maar dat het ook gewoon een gezonde exploitatie is. Of, in de woorden van de drie heren: “We willen graag iets teruggeven, maar zijn geen filantropen.”

 

Zo zie je waar lef en doortastendheid toe kunnen leiden. De grauwsluier is weggepoetst, het gebouw glimt en met de restaurants De Smeltkroes 2.0 (‘de huiskamer van de Bijlmer’) en Patrick’s Catering, een koffie­corner, de OBA en het museum OSCAM in de plint is het CEC in korte tijd weer een echte ontmoe­tingsplek geworden. “Inmiddels zegt iedereen elkaar weer gedag. Het is nu echt een fijn en energiek gebouw. Wij zijn nu weer op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

 

Emerald Social Return Fund is een maatschap­pelijke vastgoedonderneming.

Emerald Social Return Fund

ADRES

Bijlmerdreef 1289
1103 TV Amsterdam

TELEFOON

06-23723510

EMAIL

info@cec-amsterdam.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT