Amsterdam ArenA

Henk Markerink

Trots

Henk Markerink

CEO Johan Cruijff ArenA

‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zong John Lennon lang geleden. En Henk Markerink weet als geen ander hoe waar die woorden zijn. Opgeleid als architect-constructeur aan de TU in Eindhoven was hij als projectmanager betrokken bij de ontwikkeling en bouw van de ArenA. Hij voorzag na afronding van dat project een mooie toekomst in de architec­tuur. Wie hem toen gezegd had dat hij anno 2018 al ruim 20 jaar directeur van zijn zelf­gebouwde sta­dion zou zijn, had hij voor gek verklaard.

 

Maar toch is hij dat geworden. En na 20 jaar als gebruiker vindt hij dat hij en zijn team twee decennia terug verdomd mooi werk hebben geleverd. “Onze rol in Zuidoost, ons business model, onze innovaties... Het plan van dit pro­ject klopt voor 99% nog steeds.” Nog altijd is de ArenA een van de meest innova­tieve stadions ter wereld, iets waar Markerink en zijn team continu aan werken. Het gebouw is inmiddels volledig klimaatneutraal, is op weg om zelfvoorzienend te worden qua stroom­verbruik en zit bovendien midden in een grote digitaliseringsslag. Het maakte Markerink tot een internationaal erkende autoriteit, die de wereld over vliegt om te adviseren bij de bouw van nieuwe stadions.

 

Inmiddels heeft Markerink dus honderden stadions van binnen gezien, maar hij voelt nog altijd trots als hij bij het zijne komt aan­rijden. “Iedere dag opnieuw. De Johan Cruijff ArenA voelt echt als een deel van mijzelf.” Hij ont­moette er sterren als de Stones en Robbie Williams, werd er geridderd door Eberhardt van der Laan, gaf er groen licht voor de eerste Sensation en vierde er de successen van Ajax en het Nederlands elftal.

 

Hij is nu 63 en hoopt in de Johan Cruijff ArenA zijn pen­sioen te halen. En daarna? “Dan wil ik een boek schrij­­ven over dit vak en de lessen die ik geleerd heb. En ik blijf natuurlijk wel advi­seren.” Een gezonde angst voor het zwarte gat dus? “Welnee. Stadions ontwikkelen is gewoon een veel te leuk spelletje!”

 

De Johan Cruijff ArenA is het grootste multi­functionele stadion van Nederland en het thuis­stadion van AFC Ajax.

AMSTERDAM ARENA

ADRES

ArenA Boulevard 1
1101 AX Amsterdam

TELEFOON

020 311 1333

EMAIL

info@amsterdamarena.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Twitter
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT