Academisch Medisch Centrum

Hans Romijn

Samen

Hans Romijn

Bestuursvoorzitter Amsterdam UMC

“Ik ben primair dokter geworden,” zegt de bestuursvoorzitter van Amsterdam UMC beslist. “En een goede dokter worden, dat is niet gemakkelijk. Dat vergt energie, inzet en heel veel jaren waarin je talloze patiënten ziet. En vooral: de interesse om met verwondering naar elk individu te kijken, juist in een aca­demisch ziekenhuis als dit, met patiënten die lijden aan ernstige en vaak zeldzame aandoeningen.

 

Het is vaak een complexe ontdekkingstocht die wij samen met patiënten ondernemen.” Zoals met die vrouw die in dertig jaar tijd al driehonderd keer artsen had bezocht en bij wie hij uiteindelijk de juiste diagnose kon stel­len. “Dat geeft rust en het begin van acceptatie. Er is voor patiënten niets ergers dan onzekerheid.” Hij herinnert zich vele patiënten, ook jaren later nog, want bij ieder van hen hoort een bijzonder verhaal.

 

Er rust een belangrijke taak op de schouders van deze man: de fusie van het VUmc en het AMC in goede banen leiden. Zijn doktersvaardigheden komen hem in dit proces goed van pas. “Goed luisteren, eerlijk zijn, de juiste afwe­gingen maken in samenspraak met anderen en mensen niet onnodig lang op hun antwoord laten wachten.” Hij moet hard werken. En soms moet hij nog harder werken. Dat doet hij met liefde, want deze fusie is de sleutel tot betere zorg, onderzoek en opleidingen. “Mensen denken dat AMC en VUmc twee hele grote ziekenhuizen zijn, maar beide behandelden we veel kleine patiëntengroepen met complexe aandoeningen.

Door deze focus gingen onze specialisten zich verder superspecialiseren, leidend tot kleinere, vaak kwets­­bare teams. De samen­werking binnen ons Amsterdam UMC leidt tot grotere specialistenteams en groepen van meer patiënten met dezelfde aandoeningen, waardoor we gezamenlijk betere zorg kunnen bieden.” Hij gaat het zelf ervaren, want naast zijn bestuursbaan blijft Hans Romijn twee dag­delen per week actief als internist. “Vanaf de bestuursstoel kun je van alles roepen, ik merk zelf direct wat er beter kan en wat het effect is van bepaalde beslissingen. Maar vooral het contact met patiënten zou ik nooit willen missen.”

 

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) zijn op 7 juni 2018 bestuurlijk gefuseerd. Sinds dat moment werken de twee academische ziekenhuizen samen onder de naam Amsterdam UMC.

 

ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM

ADRES

Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam

TELEFOON

020 566 2421

EMAIL

pers@amc.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Twitter
Linkedin
Instagram

DEELNEMERSOVERZICHT